Kevät on hemmotellut meitä kesäisillä säillä ja sehän on kyllä meille sopinut. Joskin tänään alkoi arki säiden suhteen kun säätiedotus uhkaili jopa lumisateita, nyt muuten tulee räntää =(

Treenikausi ulkona on pyörähtänyt käyntiin vauhdikkaasti ja innokkaasti ollaankin erilaisia koirailuja harrastettu. Näin alkukaudesta metsien ja ulkokenttien sulamisen myötä sitä on niin innosta piukeena, että ihan meinaa tunnit loppua vuorokaudesta touhuillessa. Ja keväällä/kesällä muutakin puuhastelua kuin koirahommia on ihan omiksi tarpeiksi. Jospa tämä ajankäyttö tästä taas tasaantuu, pikkuhiljaa ;-)


Joonatan kesäfiiliksissä:

1527719.jpg

1527715.jpg
Naapurin kleinspitz-pentu Veeti on mukavaa seuraa

Näyttelyrintamalla

Näyttelyharrastus rajoittuu meidän perheessä tällä hetkellä yksipuolisesti kaksijalkaisten touhuiksi elikkä minun ja Jarin tuomarointipuuhiksi. Rotuja on opiskelun alla (etenkin minulla) ja niistä käydään hakemassa oppia erikoiskoulutuksissa ja näyttelyissä. Parin viikon takaisessa Kuusamon ryhmänäyttelyssä perehdyin dobermannien ja tiibetinmastiffien rotumääritelmien saloihin.
Toistaiseksi omat koirat ovat näyttelylomilla. Sotta saa kuulemma vielä kasvaa (niimpä, KASVAA) ja kehittyä jotta pääsee misseilemään ja Äppö ilmoitetaan näyttelyyn heti kun saadaan käyttöluokkaan menoon oikeuttava tulos. Jospa sitten loppukesästä Äppö pääsisi näytille kehänarujen sisäpuolellekkin.

Antinäppärä agilityn lumoissa

Tupoksella ollaan keskiviikkoisin käyty tunnollisesti jatkokurssia ja etenemistäkin on mahdollisesti havaittavissa. Toissa kerralla (23.4) olin totaalisen väsynyt eikä koukeroisten ratojen ohjaamisesta tullut oikein yhtikäs mitään, ohjaaminen tökki pahemman kerran ja koirariepu toimi sen mukaisesti. Onneksi saatiin tehtyä joitain onnistuneita pätkiä ja kontaktien harjoittelu meni piirusten mukaisesti. Hypeltäessä Äppönen meinaa roiskia rimoja alas ja asialle tarttis jotain vissiin tehdä.
Raahen Käpiksessä käytiin (26.4) agiliitämässä Jossun ohjauksessa, treenien ajatuksena oli paneutua mm. Äppön hyppyproblematiikkaan sekä tietty ohjaamiseeni. Ongelmien todellisuudesta onnistuttiin Äppösen kanssa antamaan varsinainen näytös – rimat kun pakkasi tippumaan yksi toisensa jälkeen ja ohjaaja esitti ihan omaa tönkkö itseään =) Taitavan opastuksen ansiosta saatiin minä ja Äppönen onnistuneita suorituksia alle, kiitos Jossu! Hienoa ja varsin opettavaista oli myös seurata Jossun sujuvaa ohjausta taitavien corgikoirien ja näpsäkän Fyra-rottiksen kanssa.
Vappuaattona Tupoksella näkyi (jos ei se sitten ollut ihan sattumaa) tuloksellinen hyppytekniikan hiominen eikä yksikään rima pudonnut harjoituksissa =) Tällä kertaa onnistuin rauhoittamaan ohjaustani ja se tuotti selvästi tulosta, Äppön oli huomattavasti helpompi tehdä rataa. Toki töksähtelyjäkin onnistuin tekemään ja miten ihmeessä se Minna ainaa huomaakin kaikkeen puuttua ;-) Onni on tarkkasilmäinen koutsi =) Kontakteilla siirrettiin namikippoa himean kauemmaksi ja ennen namille pääsyä vaadittiin seisahtuminen (takajalat kontaktilla). Alkuun Äppössä oli kyllä pitelemistä, mutta toistoja lisätessä koira alkoi hoksaamaan mitä vaaditaan. Vappuaaton agitreeneistä jäi erinomaiset fiilikset.
Eilen pyöräilin Pateniemeen agilitykisoja katsomaan ja ohjausoppeja metsästämään. Raahelaiset tekivät monia hienoja ratasuorituksia ja innokkain mielin aloitamme tänään agiharkat Raahen Koirakerhon Tähet ryhmässä, jossa ohjaajina toimivat Anne ja Jossu. 

Äppö hakee

Hakutreenien pohjanoteeraus koettiin Raahessa kun mentiin heti agilityharjoitusten jälkeen hakua treenaamaan. Äppö tais olla maitohapoilla nenästä hännän päähän eikä hakuharjoituksista tullut yhtikäs mitään. Laiskan pulskeesti otettiin kaksi pistoa ja se siitä. Opimme taas jotain kantapään kautta.

Viime viikonloppuna saatiin sitten alle erinomaiset hakutreenit sekä lauantaina että sunnuntaina. Eteenpäin työskentelyn harjoitteleminen oli treenien tavoitteena. Etiäpäin etenemistä harjoiteltiin niin, että maalimies näyttäytyi ja käännettäessä koira katsomaan toista maalimiestä, ensimmäinen eteni hakualueella jne. Lauantain helteessä Äppö työskenteli kahdella pistolla taaksepäin saamatta palkkaa (löytöä) siitä, kahdella pistolla homma toimi niinkuin pitikin. Kiintorulla toimii nyt vaikeuksitta ja näytöt olivat vakuuttavia. Umpipiilolla koira oli varmistanut maalimiehen löytämisen huolellisesti. Sunnuntain treenit jatkettiin samalla kaavalla ja koira eteni joka pistolla hienosti, kaksi viimeistä pistoa olivat oikein mallikaita suorituksia. Oli helppoa olla tyytyväinen koiran suorituksiin ja kyllä sen Äppökin aisti jotta tyytyväisiä ollaan.

1527708.jpg
HymyÄppö

Tottistelua

Tottiksen harjoittelua varten pihan tottisareena on haravaoitu huolella joten kyllä kelepaa pihatottista vetää. Tottiksessa Äppön kanssa näyttäisi olevan hiomista vähän joka saralla ja työmaata on yllin kyllin, jotta uskaltaudutaan kisaamaan tänä kesänä. Hyppynouto on ollut talviterässä ja huolimaton hyppytekniikka näkyi myös PK-esteellä, jota Äppö sujuvasti kolhi ja jopa kaatoikin pariin otteeseen hypätessään. Hyppyjen toistaminen on auttanut asiaa ja hyppytekniikka alkaa pikkuhiljaa löytyä, harjoittelu tekee mestarin. Kokonaisuudessaan tottisteluvire olisi saatava nousemaan ja sen nostamiseksi ollaan pyritty tekemään lyhyitä, intensiivisiä treenejä sopivassa vireessä ja tottistelun ohessa ollaan pelattu patukoin ja narupalloin.
Sotan kanssa pihatottistelu pitää sisällään palloleikkiä ja perussetin (seuraaminen, istuminen, maahanmeno, luoksetulo) tekemistä runsain avuin eli "nakki nokassa". Kun tuot pallon niin saat heiton–vaihtareita ollaan harjoiteltu leikin varjolla ja Sotta tykkää. Vaihtarileikkiin ei mastiffineidolle auta makupaloja vielä sotkea, niistä se sekoo täysin. Rauhottumisen opettelu kuuluu Sotta-projektiin, se vaan ottaa nää tottistelujutskat jotenkin hellyyttävän ylitosissaan ja täpinöinti on sen mukaista.

Vapun viettoa

Vappupäivää vietettiin kotosalla, esineruutuseuraksi oltiin kutsuttu Äppön sisarussarja sekä pari muuta koirakkokaveria. Sammalmetsään tehtiin esineruutu ja esine-etsintää harjoiteltiin onnistuneesti. Oli mukava saada koolle koko Ra-pentue, josta potrettia tässä:

1527691.jpg

Raffe, Äppö, Riki & Wilma

1527695.jpg
Wilma löysi puukon tupen ja tahtoo palkkaa

1527724.jpg
Riksu lähöllään

1527703.jpg
Wilma (Rotinkan Rapida) poseeraa


Kiitokset mukavasta wappuseurasta kaikille!