Lomalenkkeilyä

Pääsiäisen jälkeisellä lomaviikolla ehdittiin käydä tutustumassa Rikken ja Jarin rakennusprojektiin Haukiputaalla. Samalla reissulla tutustuttiin lenkkeilyn merkeissä myös Myrskyn (Äppön isovelikoira) tuleviin lenkkimaastoihin, jotka vaikuttivat todella hulppeilta ihanassa keväisessä auringonpaisteessa. Koiratrio Äppö, Sotta ja Myrsky nauttivat metsässä riehumisesta täysin siemauksin, kevättä näytti olevan rinnassa ihan jokaisella. Rikkelle kiitos mainioista kuvaotoksista!


1447914.jpg

Tytöt jyrää


1447908.jpg

Coming


1447903.jpg

Fiksu Sotta

Lomaviikko kotosalla menikin lenkkeillen, ulkoillen ja tietty löhöillen. Ajallisen arjen pyörittäminen tuntui ihan leppoisalta.

Reissun päällä (treeniä, kokoustelua, ulkomuototarkastus)

Lomaviikon loppuhuipentuma oli viikonloppureissu eteläiseen Suomeen Äppön kanssa. Perjantai-iltana saavuimme määränpäähämme Nousiaisiin Suntun ja rottisneito Hipun vieraiksi.

Kun tällaista luksuslomaa ihan tyttöjen ja koirien kesken päästään viettämään niin siihen on ehdottomasti sisällytettävä treenejä. Sunttu olikin sopinut lauantaiaamuksi oman treeniporukkansa kanssa hakutreenit, joihin me Äppön kanssa päästiin vierailulle. Meille tasaisen maaston tallaajille Raision Käärmekalliolla sijaitseva hakualue oli jo sinänsä haaste korkeuseroineen ja kallioineen. Kerrankin tuli lämmiteltyä oma ja koiran kroppa huolella parkkipaikalta hakualueelle kiivetessä. Tämän kauden ensimmäiset metsähakutreenit sisälsivät neljä pistoa. Ensimmäisellä pistolla puolipakeneva maalimies viuhahti piiloon myötätuuleen ja sai Äppön peräänsä. Hyvin sujui Äppöltä vauhdikas meno kallioilla ja maalimiehen löytymisen seurauksena koira oli ottanut varmasti kiintorullan ja toi sen minulle. Näytölle mentiin Äppön vetämänä minun jarrutellessa kieli keskellä suuta kallioisella reitillä ja sieltähän se ukko ja palkka löytyi.
Toisella pistolla maalimies löytyi umpipiilosta kallioiden välistä. Äppö sai hyvintuulihajun ja lähti pistolle mallikkaasti, piilolla koira oli etsinyt hyvin intensiivisesti irtorullaa ja sen löydettyään lähtenyt pienellä viiveellä ohjaajan luo. Koiralta näyttö meni hyvin, mutta ohjaaja tarvitsee ehdottomasti motoristen taitojen ja kunnon kohotusta ;-)
Kolmannelle pistolle otettiin ääniapu ja koira löysi maalimiehen toimien varmasti kaikissa vaiheissa. Neljännelle pistolle (ääniapu) lähetin koiran huolimattomasti ja koira lähti menemään poikittain ääntä kohti, kutsuin koiraa takaisin tuloksetta. Koira ei saanut siltä reitiltä hajua ja joutui palamaan takaisinpäin uudelle reitille tuuliavun saadakseen, maalimies löytyi ja loppu meni moitteetta. Jälleen kerran saa ohjaaja aiheen katsoa peiliin, tiedetäänpä taas mitä treenataan: hallintaa ja ohjaajan keskittäytymistä.
Viimeisestä kämmipistostani huolimatta ensimmäisistä metsätreeneistä jäi hyvä maku suuhun ja entistä kovempi into aloittaa intensiivinen treenikausi. Kiitokset treeniporukalle hyvän fiiliksen treeneistä.

Lauantai-illan ruuan Äppö tienasi etsimällä esineitä pellolla. Ilmeisesti voimakas sivutuuli vaikeutti hajun saamista tai kohdistamista kun koira joutui tekemään ihan hurjasti hommia löytääkseen esineet. Ensimmäinen löytyi nopeasti, mutta kahden seuraavan esineen löytyminen teetti töitä. Sinnikkäästi, periksi antamatta Äppö teki töitä, löysi lopultakin viimeiseksi esineeksi jääneen kännykän ja sai ansaitsemansa sapuskan. Suntulle kiitos esineruutukuvista!

1447910.jpg

Löyty


1447905.jpg

Palakkaa, kiitos

Treenien lisäksi Nousiaisissa ehdittiin rupatella, nauttia hyvästä ruuasta, levähdellä ja tehdä hallittuja ja hillittyjä yhteislenkkejä koiratyttöjen kanssa. Mukavaa ja rentouttavaa oli, kiitos Sunttu ja Hippu.

Sunnuntaiaamuna auton keula suunnattiin kohti Keravaa, jossa kokoonnuttiin SRY:n ulkomuototoimikunnan nimissä. Kokouksen päätteeksi Äppö tarkastettiin ulkomuodon osalta ja tässä lomakkeen kertomaa:

Koko 60cm 1A suuri
korkeus/pituus 2
rakennetyyppi 1A keskiraskas, vankka, sopusuhtainen
sukupuolileima 1A selvä
kivekset (niitä ei onneksi ollut ;-))
luusto 1A vankka, voimakas
ylälinja 2C, 3E pitkä lanneosa, luisu lantio
niska/kaula 1A kauniisti kaareutunut
alalinja 1B hieman nouseva
rintakehä 1A oikea muoto ja tilavuus
eturaajat 2B niukasti kulmautuneet
takaraajat 1A oikein kulmautuneet
käpälät 2B hieman huomautettavaa
pää 2C loiva otsapenger
korvat 2B ei aivan poskenmyötäiset
silmäluomet 1A mantelin muotoiset
silmien väri 1A tummat
purenta 1A leikkaava, voimakas
hampaat 3A P1 puuttuu (puhkeamaton ala P1 poistettu hammasaihekystan vuoksi)
suu/suun pigmentti 1A, 2C tiiviit huulet, riittävä pigmentti
kirsu 1A,B oikea muoto, musta
karvapeite 2C lyhyehkö
värimerkit 1A, 2C oikeankokoiset, nokiset
häntä 1A kiinnitys oikea
liikunta 2D melko hyvät liikkeet
yleiskunto 1A normaali

Ja sitten vielä ne strategiset mitat;
RUNKO
säkäkorkeus 60 cm
koko pituus 72 cm
rinnan syvyys 26,5 cm
rinnan leveys 21 cm
rinnan ympärys 86 cm
lantion leveys 19 cm
PÄÄ
koko pituus 23 cm
kallon pituus 14 cm
kallon leveys 14,5 cm
kuonon syvyys 9,5 cm
kuonon leveys 8 cm

Lopputulos: Hyväksytty varauksin ulkomuodon osalta

Ulkomuodon tarkastuksen Äppölle teki ulkomuototuomari Carina Savander-Ranne, mittapuuhissa oli Theresia Wikström.

Agiliitokooste

Viides alkeiskurssitunti (26.3) aloitettiin pujottelulla, jota tein Äppön kanssa perinteisellä, meille hyväksi havaitulla menetelmällä. Homma sujuu hyvin kun ohjaaja malttaa vaan ohjata koiraa menemään fiksusti. Toisena esteenä harjoiteltiin puomi pariin otteeseen, ensimmäisellä kerralla oli pientä söhläystä ja kiireen poikasta, toinen kerta mentiin maltilla mallikkaasti. Esteharjoituksena mentiin vielä umpitunnelia peräkanaa ja vauhdilla.
Ohjausharjoitukset aloitettiin helponoloisella hyppy-umpitunneli-hyppy-hyppy radanpätkällä. Ensimäisellä kerralla ohjaukseni kärsi hitaanpuoleisesta sytytyslangasta ja luonnollisesti koirakin jarrutteli menoaan ihan turhaan. Toisella kerralla sain ajoitettua itseni oikein ja homma sujui näyttävästi.
Viidennen tunnin päätteeksi saatiin maistella oikeaa agilitya hieman haasteellisemman ohjausharjoituksen tiimoilta. Mutkikkaan ratapätkän muodostivat hyppy-hyppy-putki-hyppy-putki-hyppy ja rataa harjoiteltiin ensin ilman koiria tarkoituksena tehdä radalla pari valssia ja jonkin moisia leikkauksiakin. Äppön kanssa suoriuduttiin radan alkupätkästä kohtalaisen hyvällä menestyksellä, mutta kummallakaan kerralla menetin rytmin parilla viimeisellä esteellä ja ne suoritettiin silleen jokseenkin kankeasti. Kyllä on ohjaajalla työmaata keskittymisen, kropan ja tönkkökäsiensä hallinnassa =)


Kontaktiesteiden, puomin ja A:n, itsenäinen harjoittelu aloitti viimeisen alkeiskurssitunnin (2.4). Äppöltä homma sujui ihan kohtalaisesti, kontakteissa on vielä hiomista ja puomille pitää muistaa mennä maltilla. Itsenäisen harjoittelun lomassa jokainen meni yksitellen Minnan yksilöopetukseen keinulle. Olin luonut omat kauhuskenaarioni keinun opettamisesta Äppölle ja ihan turhaan. Keinu mentiin nakkijäljestyksellä kolmeen otteeseen, keinun laskeutumiskohta ladattiin nakkiryhmällä ja homma toimi Äppösellä. Ekalla kerralla oli havaittavissa paniikinomaista rynnimistä loppuvaiheessa (näinhän tästä pääsee), mutta seuraavilla kerroilla nakkilataukset menivät kiireen edelle ja kolmannella kerralla koira suoritti keinun ihan rennon letkeästi.
Tunnin lopuksi tehtiin vielä erilaisia ohjausharjoituksia radan pätkillä, harjoitteisiin sisältyi tietty kaiken maailman koukeroita, leikkauksia ja valssiloisii. Ratapätkien ohjaamisesta selvittiin vaihtelevalla menestyksellä, koirat tietty tekivät rataa ihan niin kuin me ohjattiin ;-)
Hauskaa oli, kurssista jäi mukava innostava fiilis ja usempi koirakko meidän ryhmästä (minä ja Äppö mukaan lukien) aikoo jatkaa jatkokurssille. Itse asiassa ilmoitin jo minut ja Äppöt innoissani jatkokurssille, joka alkaa 9.4.

Pärjällä (3.-6.4.2008)

Huhtikuun ensimmäistä viikonloppua on vietetty perinteisesti perhepiirissä Iso-syötteen lähistöllä olevalla Pärjän eräkämpällä, niin tehtiin tänäkin vuonna. Pidennetty viikonloppu puhtoisessa erämaaluonnossa mukavassa seurassa katkaisi jälleen mukavasti kiireiset arkirutiinit ja akut on latattu seuraaviin koitoksiin.

Tässä vielä kuvaterveiset viikonlopulta:

1450612.jpg

Ranuan eläinpuistossa vierailtiin perjantaina. Tässä karhun "penikat" kylläisinä =)


1450617.jpg

Pärjän piha-asukki, kuukkeli


1450607.jpg

Lauantaina lasketeltiin Isolla Syötteellä, tässä Joonatan keskittyneenä laskuun ;-)