Ehkä ois aiheellista päivittää treenikuulumisiakin.

Tokottelua

Viikko sitten Tuposteltiin tokoilun merkeissä. Homma aloitettiin luoksepäästävyydellä. Minna kävi ensin moikkaamassa koirat, jonka jälkeen jokainen koiranohjaaja tervehti muiden koirat vuorollaan.  Kaikkiaan kuusi tyyppiä kävi siis Äppön luona ja hommahan toimi niinkuin pitääkin. Minnan moikan Äppö nousi vastaanottamaan seisten, muut vastaanotettiin kauniisti sivulla istuen.

Tervehtimisten jälkeen oli vuorossa häiriöpaikallaolo, josta pyysin vapautusta sillä varjolla, että saatiin häiriköidä muita. Lupa meille myönnettiin ja niin me tehtiin meille tärkeämpää seuraamisharjoittelua muiden ollessa paikalla. Ihan kelpoa seuraaminen olikin joskin itse olisin siihen kaivannut hivenen lisäpotkua.

Seuraavaksi vuorossa oli noutoa ja siinä Minnan huomio kiinnittyi Äppön saalispomppuun kapulalle mentäessä. Muutoin nouto on aikalailla kondiksessa. Saalispompun hillitsemiseksi saatiin ohjeeksi ottaa lähinoutoja, jotka vaikuttivat pätevältä lääkkeeltä ongelmaan ja nouto näytti heti hallitummalta. Ohje on kuultu aiemminkin, mutta yllättäin se ei oo harvassa päässäni pysynyt. Yritän nyt muistaa malttaa olla heittelemäti kapulaa piii...tkälle.

Noutojen jälkeen aloitettiin tunnariharkat, joista tais tulla tämän piiloblondiparin kompastuskivi. Saatiin Minnalta se OMA kapula taskuun "haudottavaksi". Vuorollaan käytiin sitten pisteessä, jossa hajuttomia kapuloita + se ikiOMA oli laitettu reiällisten kupujen alle. Etsi käskyllä yritin saada Äppöä haistamaan kaikkien joukosta sen oman. Juu, ei onnistunut, ei. Ihan sattumanvaraisesti Äppö osoitti kiinnostustaan kupujen alla oleviin keppeihin ja koiran osoittaessa kiinnostusta (haistellessa) omaansa sateli kehuja ja palkkaa tuli, mutta minkäänlaiset hoksottimet eivät näyttäneet syttyvän. Ihmetystään kuvaillakseen Äppö istahti tyynesti Minnan polvelle kupuja ihmettelemään. Tässäpä pähkäiltävää tämän asian opettelemiseksi.

Loppuun ehdittiin vielä ottaa seuraamista, joka meni suht nappiin. Koira-riepu oli varmaan onnessaan kun oli kartalla siitä mitä siltä odotettiin.

Tokon kotiläksyjä ollaan tehty suht tunnollisesti. Hyppy alkaa luonnistumaan (ainakin kotipihalla toimii). Jäävät on tällä hetkellä mukavasti sekaisin Huuto, onneksi niitä pähkäillään tänään kurssin viimoisella tunnilla. Tunnariasiaa olen miettinyt pääni puhki ja eilen illalla harjoittelin sitä pihalla laittamalla oman palikan Laakson puutyömaiden palikkaläjiin. Sieltä Äppö löysi omansa maltillisesti haistelemalla. Hyvä Äppö Pusu Tänään nähdään oliko tästä treenistä mitään taikaa vai ollaanko vieläkin yhtä pihalla oman tunnistamisen kanssa.

Sotan kanssa on pihatokoiltu pienesti Silmänisku ja nyt kun muffelineidon juoksu alkaa olemaan ohi tokotteleminen aloitetaan taas enemmän tai vähemmän tosissaan.

Hakukausi käynnistetty

Viime torstaina päästiin vihdoin ja viimein korkkaamaan hakukausi ja Äppökin osas olla oikein tohkeissaan Kieli ulkona Baanan alussa käytiin kurkkaamassa näyttäytyvät etunurkat ja paineltiin pois, jonka aikana oikean puolen maalimies tuli pois. Takaisin baanalle ja lähetys vasemmalle, johon suora pisto ja priima löytö ja ilmaisu. Löydön jälkeen lähetys oikealle, jonne Äppö teki kauniin oppikirjapiston Nauru. Keskilinjalla palkkaus ja lähetys vasemmalle valmiille, huolimattoman lähetyksen seurauksena koira lähti hieman vinoon ja kävi pienen taaksepäintyöskentelyreitinkin ennenkuin teki löydön. Seuraavaksi lähetys oikealle ja siellä taas erinomaisen piston seurauksena löytö. Vasemmalle tyhjä pisto, hieman vinoon lähti, mutta kävi perillä asti. Keskiviivalta lähetin sitten juoksen maalimiehen perään toiselle puolelle ja menojan oli tietty sen mukaista. Näytöllekkin otettiin vielä pakotsemppausta ja kauden ensimmäiset hakutreenit olivat purkissa. Tyytyväisinä me homman päätteeksi myhäiltiin, kivaa oli kaikilla.

Eilisissä hakutreeneissä tehtiin etenemisharjoituksia. Molempien puolten maalimiehet näytettiin ensin ja poistuttiin Äppön kanssa jona aikana maalimiehet siirtyivät eteenpäin. Homma toimi hyvin kunnes viimeiseltä (neljänneltä) maalimieheltä rullan tuontivaiheessa ihanan metsälammikon houkutus muodostui liian suureksi ja Äppö pysähtyi latkimaan vettä. Vettä juodessa irtorulla tietty tippui lammikkoon ja juotuaan Äppö jämähti paikoilleen ihmettelemään mitä olikaan tekemässä. Tais homma unohtua naamioblondilta siinä tuoksinassa kun katseli maalimiehen suuntaan epävarmana, eteni vähäsen ja päätyi syömään hirvenpaskaa Huuto. Vasta tässä vaiheessa päätin puuttua peliin ja kutsuin koiran keskilinjalle ja lähetin uudestaan. Sinne se maalimiehelle paineli uudestaan, otti kiintorullan avustettuna ja loput menikin sitten ihan putkeen. Oikein opettavainen treeni kertoi minulle, että vois tsempata/rohkaista koiraa jo aiemminkin eikä pällistellä siinä kun koira ajautuu virheisiin. Lisäksi näytöille tarvitaan ruutia lisää. Seuraavan kerran treenisuunnitelma lienee selevää pässinlihhaa, nostatellaan motivaatiota Silmänisku