Tämän kesän viimeinen kesälomaviikko on nyt sitten taaksejäänyttä elämää, enää on jäljellä tämä vapaapäivä ja sitten mars töihin. Lomasella touhuiltiin monenmoista ja menoon mahtui koiratreeniä, retkeilyä, matkailua ja yhtenä päivänä eksyin jopa kaupunkiin shoppailemaan.

Laukauksia, liitoa, tottistelua, hakua ja Sottaakin

Liekö toiveajattelua vai mitä, mutta MUTU-fiilis on jotta laukaustreeneissä edetään pikkuhiljaa. Valitettavasti tästä laukausuihin reagoimisesta kehittyi minulle vähän elämää suurempi asia joka on mietityttänyt ja pähkäilyttänyt aivan liikaa. Pyhästi yritän päästä tästä pakkomielteestä ajattelemaan etiäpäin menoa. Perjantaina käytiin korvakontrollissa, jossa korvan todettiin tervehtyneen, hienoa =) Nyt voidaan rauhassa pumputella menemään.

Agiliitämässä käytiin viikko sitten Raahessa. Treeneissä itsenäisen harjoittelun esteinä olivat pujo, puomi ja keinu. Pujottelu on meillä jäänyt ihan liian vähälle harjoittelulle ja se tietty näkyy, tarttis tehdä asialle jotain. Puomilla hiottiin alastulokontaktia, joka onnistuikin oikein kelvosti. Äppö menee nykyään puomia sopivalla tahdilla ja innoissaan. Keinun loppun laitoin tarketin ja siihen namia, ajattelin täräyttää keinun ihan suoriltaan. Ei ollut järkevä suunnitelma ei, Äppö paineli keinun vauhdikkaasti alusta loppuun ja teki lentokeinun!!! Tuota en Äppösen tekemänä olis kyllä ihan heti purematta niellyt, mutta kun satuin olemaan ihan vieressä niin ihan pakko oli niellä. Edellisellä viikollahan keinun meneminen oli kovin hidasta ja epävarmaa varman päälle menemistä. Ehkä Äppö luulikin keinua puomiksi ja painetteli sen sillä meinigillä lentäen ;-) Seuraavat keinumenot otettiin varman päälle maltillisemmin ja saatiin alle hallittuja keinuharjoituksia. Ohjusten ohjauksessa tehtiin ratapätkillä haasteellisia ohjausharjoituksia (peruutusta, valssaus ja sylkkärintapainenkin). Kyllähän minä aika moneen kompakohtiin koiraa ohjatessa sorruin enkä osannut lukea rataa koiran kannalta etukäteen, mutta Annen ja Jossun opastuksella onnistuttiin tekemään molemmat radanpätkät meille sopivalla tyylillä.
Viime viikon tuposteluliidot jäivät väliin lomareissupoikasen takia.

Tottisremppaa on aloiteltu ja näyttäisi olevan molemmilla moottoriremontin paikka ;-) Motivaatiota ja virettä tekemiseen on onnistuttu saamaan vaihtelevalla menestyksellä, nyt pitäis kuitenkin molemmilta saada lukkoja auki. Ajoittain tuntuu, että homma menee minun puolelta ihan liialliseksi yrittämiseksi ja se jos jokin puuduttaa. Äppön dieselmoottori taas tarvitsee tavallista enemmän virittelyä päästäkseen vauhtiin. Vähän pilkettä silmäkulmaan ja asennetta niin eiköhän ne lukot ala aukenemaan.
Tottistelutuokion aloittaminen eteenmenolla ja noudoilla on nostanut mukavasti Äppön virettä. Hyppynoudon suorittamiseen alkaa tulla jo rutiinia ja takaisintulohyppykin onnistuu jo ilman apuja, sen hoksasi eilen Joonatankin katsellessaan meidän pihatottistelua. Jäävissä liikkeissä Äppö reagoi käskyyn hyvin, mutta saisi tehdä itse liikkeen napakammin. Luoksetuloon vauhdikkuutta on haettu äkkipyrähsyksillä ja ne näyttää toimivan. Kaiken perusta eli seuraaminen on se jossa tökkii eniten ja siinä ongelman ydin lienee ne perusmoottorit. Seuraamisessa Äppö pyrkii edistämään tai laamailee vieressä silleen pliisusti, katsekontakti ei pidä riittävän kauan jne. Nyt on seuraamisessa pyritty pitämään yllä yllätyksellisyyttä; vauhtia ja palkkaa vaihdellaan, tehdään käännöksiä, peruutuksia, sivuaskeleita, paikallaan kääntymisiä. Palloilla tai patukoilla ollaan leikitty railakkaasti tottistelun ja muun puuhailun yhteydessä.
Omaa tottisteluintoa ja motivaatiota kävin hetsaamassa sunnuntaina katsomalla saksanpaimenkoirien suojelumestaruuskisoja Raatin kentällä – mestarikoirakon suoritusta oli kyllä ilo katsella.

Viikottaisin hakutreeneihin päästiin viime lauantaina ja teemana meillä oli tällä kertaa riittävän syvät tyhjät pistot. Suunnittelin 8 piston treenin, jonka aluksi katseltiin Äppön kanssa keskilinjaa edeten (lopusta alkuun) maalimiesten etenemistä molemmilla puolin 50 metrin syvyydessä. Näillä konstein saatiin tyhjiinkin pistoihin kyllä syvyyttä, joskin ongelmaksi muodostui parilta ensimmäiseltä tyhjältä pistolta pois tuleminen. Äppö oli vakaasti sitä mieltä, että alueella on maalimies ja kutsuistani piittaamatta kaahotti alueen menemään myös leveyssuunnassa. Parin mammuttisyvän ja leveän piston jälkeen kuuliaisuus palautui ja kuuliaisuutta tyhjiltä poistulemiseenkin löytyi. Maalimiehet löytyi hyvin ja ilmaisut (irtorullan tuonnit ja näytöt) onnistuivat. Seuraavissa hakutreeneissä vois ottaa vähän hulvattomia ja vauhdikkaita yliheittoja juoksevan maalimiehen perään, sellaista herrr...votonta menoa =)

Sotan kanssa leikit jatkuu kera pallojen ja siinä ohella otetaan istumisia, maahanmenoja ja luoksetuloja. Hyvää perusasentoa sivulla ja siinä rauhoittumista on harjoiteltu herkun persolla. Sotta on kyllä hauska tapaus, kovasti on yritystä ja kouhotusta, jossa iso mastiffin ruho ei meinaa aina mukana pysyä.

Lomareissu

Pieni lomareissumme viime viikolla (ti-to) suuntautui Syötteen lähistöllä olevalle Pärjän kämpälle. Erämaaluonnon helmoissa hermo lepäsi ja uni maistui makoisalta rauhallisuuden ympäröimänä. Luonnossa liikkumista (marjastusta ja retkeilyä), lukemista, leppoisaa yhdessäoloa, saunomista ja nuotiotulia – kerrassaan rentouttavaa.
Keskiviikkona mentiin Syötteen Luontokeskukselle, josta valitsimme retkeilykohteeksi Ansapolun. Seuraamalla käpymerkkejä Joonatan opasti pientä retkikuntaamme eteenpäin pitkospuita pitkin. Sopivin välimatkoin polulla oli rasteja, joissa opastauluin kerrottiin ympäröivästä luonnosta ja esiteltiin aikoinaan metsästyksessä käytettyjä hurjiakin ansoja.


1870743.jpg
Reittiä suunnittelemassa mummu ja Joonatan

1870753.jpg
Jospa sää Äppö kurkkaisit ensteks sinne Karhunpesään

1870769.jpg
Äppön jälkeen tänne tohtii kurkata - ei oo kontio kotosalla

1870774.jpg
Joonatanin perässä

1870764.jpg
Taas löyty jotain jänskää

1870804.jpg
Pappa ja Joonatan poikamaisissa puuhissa

1870813.jpg
Tää ottais huikat suolammesta

Ansapolun jälkeen kierrettiin vielä Luontokeskuksen tuntumassa oleva lintupolku, joka esitteli kiinnostavasti alueen linnustoa.

1870789.jpg
Joonatan ja Äppö tutustumassa lähemmin kanalintujen kokosilhuetteihin

1870809.jpg
Kuukkelitietoutta imemässä

Ei tullut Joonatanilla aika pitkäksi eikä askel painanut kertaakaan vaikka kilometrejäkin poluilla kävellessä kertyi reilut viisi. Luontotietous oli ujutettu opastaulujen teksteihin varsin lapsiystävällisesti ja mielenkiinto säilyi.

Torstaina ajettiin Syötteeltä Rovaniemen kautta kotio. Rovaniemellä käytiin tietty moikkaamassa itse Joulupukkia. Kun alkujännityksestä päästiin riitti Joulupukilla ja Joonatanilla haasteltavaa. Kiltteystarrat saatiin kaikille ja varmistaaksen pukin perilletulon jouluna Joonatan piirsi pukille kuvan meidän talosta asukkeineen.

Pilpasuolla

Sisarustrio (Kaisu, minä ja Riikka) Järventölöiden kesken ollaan päätetty pyhästi kohottaan kuntoamme syksyn aikana ja mikäs mukavampaa kuntoilua kuin liikkuminen luonnossa. Viime viikonlopun ohjelmassa oli tutustuminen Pilpasuon luontopolun maisemiin.

1870739.jpg
SuoSotta, Riikka ja Rampe-Esteri

1870734.jpg
Kaisu & Äppöjuhta syksyisessä suometsikossa

 
Syyskuu puhaltelee uutukaisia tuulia =)